Onsdag er fast hjemmedag med lillemor, så da kan jeg faktisk begynne dagen med å bake brød. Eller, ikke før jeg har stelt til matbokser, pakket skolesekker, funnet frem klær, hjulpet med overnattede lekser, satt frem frokost, kjeftet litt og fått skysset guttene ut døren i retning skolen. Selve bakingen er nå blitt en nå-går-det-litt-av-seg-selv-vane, så kjøkkenmaskin, mel, gjær og andre ingredienser kommer på disken i løpet av kort tid, og uten at jeg må bruke fingeren og lese med leppene for hver linje i oppskriften. Dagens brød tar utgangspunkt i NAM-brød som du finner i den eminente “Menn som baker brød” av Sverre Gunnar Haga. Jeg har lagt min elsk på boken, og anbefaler den dersom du går med en hemmelig baker i magen. Den har gjort underverker for meg. Dette brødet har jeg bakt så mye at når jeg tar frem boken, åpner den seg automatisk på side 38/39. Nå har jeg kommet så langt at jeg tør å trikse en del med oppskriftene, og dagens utgave blir slik som dette: 125 gram hvetemel 125 gram sammalt hvete 150 gram sammalt rugmel 150 gram byggmel 8 gram salt 1 pose tørrgjær (jeg er ennå ikke tøff nok til å begynne med fersk gjær) 15 gram med honning (jeg har en spruteflaske med akasiehonning i skapet, og skviser ut honning tilsvarende cirka en spiseskje) En håndfull hakkede valnøtter En dæsj (ca 2 spiseskjeer, vil jeg tro) med linfrø Ca 700 gram kaldt vann (400 i den originale oppskriften, men jeg måtte ha i ekstra pga nøtter, frø og fruktkjøtt - og litt for at jeg slengte oppi 50 gram mer mel enn jeg egentlig skulle) Fruktkjøtt Jeg laget juice til morgenen, og bruker det fruktkjøttet som havner i beholderen og som til vanlig bare kastes. Dagens juice bestod av en stor bit ingefær, to appelsiner, et grønt eple og et rødt eple. Jeg hiver oppi alt det tørre, skviser honningen ut på toppen, heller oppi ca halvparten av vannet og skrur på maskinen. Mens den ruller og går heller jeg i litt og litt vann til jeg synes deigen har passe konsistens. Dette brødet har jeg laget en del ganger nå, og vet sånn cirka hvordan den ferdige eltede deigen skal se ut. Eller, den er såpasse blaut at det nesten minner om røre, men det skal være sånn.
For å være på den sikre siden lot jeg maskinen jobbe med deigen i drøye ti minutter før jeg stoppet, la et kjøkkenhåndkle over bollen og satte den inn i en krok på disken. Der skal den få stå i sju timer før jeg setter ovnen på 250 grader, finner frem en brødform, smører den og har deigen oppi, skrur ovnen ned til 210 grader og lar brødet stå og steike i 50 minutter. Snakkes :) |
Følg meg på sosiale medier:Arkiv
July 2016
Kategorier
All
|