Etter to endeløse uker med venting, lukting, kanskje tørrhumling og i alle fall nervene i helspenn er det nå på tide å ta steget videre mot det ferdige produktet! FLASKENE Du må naturlig nok ha flasker. Kanskje har du samlet, kanskje har du kjøpt nye, ubesudlede flasker - de må uansett vaskes og settes klar. Her er det viktig å være nøye med renholdet. Vask flaskene først med børste og Zalo-vann, og så steriliserer du dem med Star-San. Anvisningen står på flasken. Kanskje har du til og med kjøpt deg et flasketre der de kan henge til tørk. Slurver du med renholdet risikerer du at korkene går i taket og spruten står når du åpner flaskene. I så fall risikerer du også å bli gjort til latter av kompisene, få kjeft av kona, måtte ta noen runder med vaskeklut, og kanskje det verste av alt - selvtilliten får seg en liten knekk, og den er viktig å ta vare på i begynnelsen. KARBONERING For å få kullsyre i ølet, tilsetter vi sukker. Enkelt og greit. Ca seks gram pr liter øl. Dette kan du gjøre på flere måter. Det aller enkleste er kanskje å kjøpe karboneringsdrops som du slipper rett på flaskene. Det har jeg ikke forsøkt selv, men det skal være en fiffig metode. Bruker du sukker, finnes det to metoder. 1) Lag sukkerlake og fordel de på de (ca 40) flaskene du har linet opp. Dette forutsetter at du har en sprøyte for hånden og er i stand til å fordele sukkerlaken jevnt på alle flaskene. 2) Stikk om ølet. Selv foretrekker jeg denne metoden, da det også er fin måte å få unna mer bunnfall og grums. Her må du ha en ekstra gjærbøtte tilgjengelig. Så fyller du ølet fra den opprinnelige gjærbøtten og over på den nye ved hjelp av hevert. Bruk gjerne silen her også, og sørg for at du i størst mulig grad unngår å suge opp bunnfall og gjærrester. Som nevnt siger det alltid med litt uansett, men det er greit å unngå en centimeter i bunnen av hver flaske. Lag sukkerlaken og hell den oppi ølet som du har tappet over på den nye bøtten. Rør litt rundt sånn at laken fordeler seg godt i ølet. Sukkerlake lager du ved å ta litt vann (f.eks. 1 dl) i en panne, varmer det opp, blander i sukkeret og rører til det har løst seg opp. TAPPINGEN Så fyller du, ved hjelp av hevert - eller en annen fylledevice - ølet fra den nye gjærbøtten og over på flaskene! Pass på at bøtten står litt høyere enn flaskene; på en krakk, en gjærbøtte som står opp-ned eller noe. Igjen; vær Reodor Felgen :) Du må selv eksperimentere litt med teknikk og logistikk rundt dette for å finne ut hvordan du ønsker å gjøre det, men det er slett ikke rakettvitenskap. Pass bare på at ting står stødig, at du slipper å strekke heverten for mye og slikt, da unngår du overraskelser som at flaskene velter eller at hele bøtten går i gulvet. Du er kommet for langt i prosessen til at det er moro. KORKINGEN Da har du, forhåpentligvis, ca førti flasker fulle med øl stående på disken. Korkingen gjør du med korkemaskinen du har kjøpt deg, og det er såre enkelt. Legg de u-korkede korkene på hver flaske, trekk frem en og en, og bruk maskinen til å klemme korken på. Pass på at det blir tett, men ikke klem for hardt. Det er så dumt om tuten sprekker, og det kan skje. De ferdigkorkede flaskene setter du et relativt mørkt sted med konstant temperatur mellom 18 og 22 grader igjen, og så er du i gang med sekundærgjæringen. Nå skal sukkeret få bli til kullsyre, og sedimentene i bunnen av flasken skal jobbe frem den unike smaken for akkurat dette brygget. Trodde du at det ble likt hver gang? Niks , og det er det kule :) ETIKETTER I begynnelsen var jeg veldig ivrig med å lage etiketter, men har rett og slett ikke giddet i det siste. Noe jeg burde, for det er en del av finishen å kunne presentere eget øl med egen etikett! Dette kan gjøres på mange, ulike måter, men pass på at du fester etikettene slik at de lett kan fjernes igjen til neste brygg. Mange anbefaler å bruke vanlig papir som klippes til og festes med melk som lim. Det finnes masse tips om dette på nett, med maler og ferdige etiketter man kan bestille. Alle har en designer i magen, så det er bare å kose seg. DRIKKINGEN
Etter cirka to nye uker er ølet klart for å drikkes. Har du fulgt alle stegene i prosessen er det overveiende sannsynlig at du har et svært godt øl stående og vente på deg. Hvis du har vært flink å latt ølet stå i ro i boden disse to ukene, kan du nå klappe deg selv på skulderen og finne frem en øl som du setter i kjøleskapet. Selv klarte jeg ikke å vente mer enn en uke, men var jublende begeistret over resultatet. Husk at flasken inneholder sedimenter, så ikke rist på den, ikke legg den i kjøleskapet og ikke tøm alt oppi glasset. Hell forsiktig med flasken på skrå, og stopp når du ser tegn til grums. Noen drikker det, jeg gjør det ikke. Hold glasset opp mot lyset og nyt fargen, stikk nesen dypt nedi og nyt lukten, ta en god slurk og la den surre rundt i munnen noen ganger før du svelger. Så kan du glise ditt bredeste glis. Gratulerer - du har nå laget ditt første øl! Og har du lyst til å gjøre det igjen, kan du bare kjøpe deg et nytt bryggesett og gjenta prosessen fra toppen av. Lykke til! |
Følg meg på sosiale medier:Arkiv
July 2016
Kategorier
All
|