Tenk deg følelsen av å skjenke opp en kald, velsmakende øl - som du har laget selv! Det er enklere enn du tror. Det finnes utallige måter å brygge på, like mange måter å drikke på og flere millioner ulike typer øl. Tenk så spennende! Det finnes alltid nye ting å smake, det er en besnærende tanke. Kunsten å brygge er like enkel som den er komplisert. Bakteppet og historien er lang, intrikat, full av eksperimenter og forskning, og toppen på kaken er en prosess som ganske enkelt kan deles inn i tre deler; 1 - Utstyr og ingredienser 2 - Bryggeprosessen 3 - Flasking og drikking UTSTYR Begynnelsen først, så i denne runden går vi løs på utstyret. Du trenger faktisk ikke all verdens, og det er ikke sånn at jo mer penger du bruker dess bedre øl får du. Likefullt er det en del ting som gjør hele prosessen langt enklere, så det kan være lurt å gjøre noen enkle grunninvesteringer. Selv brukte jeg i underkant av 4000 kroner for snart tre år siden, og har ikke kjøpt annet enn ingredienser siden den gang. For å fordele kostnadene er det kult å gå sammen med en liten gjeng som kan eie utstyret sammen og møtes en gang i blandt og sette en panne med øl. Det er sosialt, hyggelig, lærerikt - og for hver brygging kan man smake på, og vurdere forrige brygg. Rene kinderegget! I det siste har det dukket opp en rekke gode leverandører av utstyr og ingredienser, og de fleste av disse har pakkeløsninger der du finner det som trengs til oppstart. Jeg pleier å handle hos Vestbrygg i Bergen, siden det er greit å kunne stikke innom og slå av en prat og stille noen spørsmål. Utlært blir man aldri, så det er kult å ha noen å snakke litt med. Her finner du for eksempel en enkel kjelepakke som inneholder en kokekjele på 36 liter, en meskepose, en vørterkjøler og en krane som festes nederst på kjelen for å flytte det ferdig kokte ølet over i gjæringsbøtten. I tillegg til det kan du gå for den store utstyrpakken, da har du absolutt alt du trenger - bortsett fra flasker. Flasker kan du enten kjøpe hos leverandøren, eller du kan ta vare på de flaskene du kjøper selv når du skal kose deg med godt øl. Husk bare å skylle dem godt, da slipper du å skamskure inntørkede sedimenter fra bunnen når du er klar for å flaske! Det vil si, i tillegg til flasker, trenger du også et par meter med hageslange og en tilkobling du kan feste på springen din. Dette får du f.eks. på Plantasjen. Dette bruker du til spiralkjøleren som skal kjøle ned det ferdigkokte ølet. Kjøper du begge disse pakkene, havner du på 4189 kroner. Du kan selvsagt plukke ut noe fra utstyrpakken, men det har liten økonomisk betydning, og det er en stor fordel å ha alt sammen. Hva de forskjellige delene skal brukes til kommer vi tilbake til i selve bryggedelen. INGREDIENSER
Som nevnt har brygging lange tradisjoner. Første checkpoint finner vi allerede 7000 år f.Kr. Nomadiske jegere/samlere på slettelandet i Mesopotamia (dagens Irak) dyrket en fortidsvariant av hvete som historikerne tror ble brukt til en tidlig form for øl. Siden har det gått slag i slag, og nå står mange av oss i boder, garasjer og på kjøkken rundt om med tresleiv i den ene hånden, termometer i den andre og et salig glis rundt munne. Kjemien rundt ølbrygging er temmelig komplisert, så jeg skal holde meg til det som de fleste av oss kan klare å få til - i eget hjem. Her får du nybegynnervarianten, så får de mer avanserte sakene komme senere. Kort og enkelt består øl av malt, humle, vann og gjær. Det er ikke verre enn det. Hjemmebryggermiljøet i Norge er raust, trivelig og inkluderende, og på foreningen Norbryggs hjemmesider finnes det utallige oppskrifter og diskusjoner, dersom du får lyst til å ta det litt videre. Etter en stund kan du dermed begynne å muske med egne blandinger, lese litt om kornets egenskaper og humlens bitterhet, men til de første gangene er det enkleste å kjøpe fiks ferdige ølsett på butikken. Disse inneholder malt, humle og gjær. I tillegg til utstyret trenger du bare å stille med vann selv. Sammensetningen av ulike malt- og humletyper har mye å si, det har også vanntypen, men i første omgang kan du konsentrere deg om å levere kaldt springvann. Det duger i de aller fleste tilfeller. Vil du begynne med et enkelt brygg, anbefaler jeg en Pale Ale eller en India Pale Ale (IPA). Gjør du ting som beskrevet, er det vanskelig, for ikke å si umulig, å gå på trynet. Da kan du med rimelig sikkerhet skjenke deg en fruktig, frisk og småbitter kompis en måneds tid senere. |
Følg meg på sosiale medier:Arkiv
July 2016
Kategorier
All
|